Veilig vrijen

Ondanks preventiecampagnes neemt het aantal meldingen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) bij homoseksuele mannen flink toe. Vooral gonorroe en syfilis lijken aan een comeback bezig. Binnen het homomilieu komt ook vaak hiv voor: één op de twintig homo’s leeft met hiv. En wie hiv-besmet is, is ook vatbaarder voor andere seksueel overdraagbare aandoeningen

Bij anale gemeenschap (neuken) moet steeds een condoom gebruikt worden. De wanden van aars en endeldarm zijn zeer kwetsbaar en scheuren makkelijk. Hiv uit besmet sperma komt via de wondjes makkelijk in de bloedbaan van de partner terecht. Ook de actieve of binnendringende partner loopt risico: hiv uit besmet bloed en anaal vocht kan via het slijmvlies van de penis binnendringen. Gebruik bij anale seks dus steeds een condoom van goede kwaliteit en voldoende glijmiddel op waterbasis.

Orale seks (pijpen) houdt een beperkt risico in voor de overdracht van hiv, maar het risico is kleiner dan bij anale seks. Vermijd sperma in de mond, vooral als er wondjes, zweertjes, aftjes of koortsblaasjes rond mond, geslachtsorganen of anus zijn. Gebruik van mondwater of extra poetsen van de tanden (vooraf en achteraf) maakt je mond kwetsbaarder.

Een bloedonderzoek naar de aanwezigheid van hiv-antistoffen noemen we een hiv-test. Vanaf zes weken na het risico zijn er voldoende antistoffen in het bloed om hiv te kunnen opsporen. Voor een hiv-test kan je terecht bij elke (huis)arts. Die zal een bloedstaal nemen en het voor onderzoek naar een laboratorium sturen. Na enkele dagen kan de arts je het resultaat van de test meedelen. Een hiv-test wordt door het ziekenfonds terugbetaald.

Wil je meewerken aan een preventiecampagne van de werkgroep Take Care van het Holebihuis Vlaams-Brabant?
Laat dan zeker iets van je horen!

Voor meer informatie kan je terecht op www.mannenseks.be of op de website van Sensoa.