Safraan: biologisch, vegetarisch en lekker

Hoe ervaart een dertienkoppige bende, de meeste overtuigde carnivoren, een volledig vegetarisch en biologisch vijfgangenmenu? Driekant nam in juli de proef op de som.

Het aperitief met bijhorende hapjes worden genuttigd op het terras. Al meteen blijkt dat de verwachtingen hoog gespannen zijn en dat er hier en daar ook twijfels waren. Wat is een samoosa juist? En hoe zit dat met dat zeewierbroodje? Wat is het verschil tussen seitan en tofu? Maar vooral, wat is er aan de hand met die speciale, knalgele aperitief van het huis? Enkele deelnemers hebben al snel door dat Safraan niet enkel de naam van het restaurant is. De scoreblaadjes geven aan dat de Driekanters genieten van de rust, de omgeving en een gezellige babbel. Het gezelschap geeft zichzelf dan ook vlotjes een 9,4.
De looks van het personeel en cliënteel worden door de meesten niet beantwoord, hoewel een paar snoepers toch een 9 uitdelen voor hun mede-Driekanters.

Na de intro verhuist de bende naar de huiskamer, waar de tafels gedekt staan. Gemengde reacties op het interieur: fans van de klaprozen op Flanders Fields aan de muur, maar waarom brandt er een haardvuur in het midden van de zomer? Het interieur scoort 7,4.

Eens geïnstalleerd volgen de gangen aan een vlot tempo elkaar op: carpaccio van rode biet, een soepje, risotto zoals het hoort, hoofdschotel met tempeh en als afsluiter frambozensorbet, taart en vers fruit. Met honger ga je alvast niet van tafel, misschien zelfs een beetje veel, en met een mooie 8,3 scoort het vegetarische menu lang niet slecht.

Zijn de verwachtingen dan ook ingelost? De deelnemers zijn blij dat het geen geitenwollensokkenveggie is, en noemen het een sublieme intro tot de vegetarische keuken. Superlatieven worden dan ook van stal gehaald: excellent, fantastisch, een vette (vegetarische) kluif, heerlijk… Slechts een enkeling vindt de vegetarische kost een beetje saai. Scoort Safraan nu beter dan Le Chameau s’en fout vraagt iemand zich af? Nét niet, zo blijkt. Overall behaalt Safraan 8,6 en daarmee is het beslist een aanrader.

Safraan – Biologisch vegetarisch eethuis
IJzerenwegstraat 43
3051 Sint-Joris-Weert
016/40 69 93
www.safraan.be